10:00 DESCHIDEREA FESTIVALULUI
& MIC DEJUN LA IERUSALIM

Vino să iei micul dejun la festival! Ți-am pregătit prăjituri tradiționale și cafea cu hel, pentru a începe ziua așa cum se cuvine! Maia Morgenstern, Bucharest Klezmer Band și Trupa de Dansuri Israeliene „Hora” vă vor ura bun venit!

ÎNVAŢĂ DESPRE IERUSALIM
Dezbateri: „Ierusalimul – oraș sacru” (11:00) cu Preasfințitul Părinte Ieronim SINAITUL, Episcop-Vicar Patriarhal, acad. Răzvan THEODORESCU, diplomat dr. Radu HOMESCU, dr. Aurel VAINER, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, prim-rabin Rafael SHAFFER și „Ierusalim – peisaje arhitecturale” (13:40) cu arh. Lou GELEHRTER – film documentar și dezbatere

GUSTURI DIN IERUSALIM
Delicioase preparate și băuturi tradiționale, proaspete, gata pentru a fi consumate pe loc – falafel, matza (pască evreiască), preparate tradiționale cu ocazia Rosh HaShana (Anul Nou Evreiesc), și baclavale din Ierusalim.

Poți participa și la atelierele demonstrative în care vei învăța de la maeștri bucătari despre bucătăria evreiască și vei putea degusta pe loc preparate tradiționale evreiești:

  • 11:00 hamin / cholent
  • 12:00 hamantash / oznei haman
  • 14:00 varenikes
  • 15:00 honey-cake

ZIDUL PLÂNGERII
Conform tradiției evreiești, vă invităm să trimiteți salutul, dorințele ori ruga la Zidul Plângerii din Ierusalim. O copie de dimensiuni mari a acestuia vă așteaptă în cadrul festivalului, iar dorințele dvs. vor fi colectate și trimise la Zidul Plângerii (Kotel, Western Wall) chiar în Ierusalim.

IERUSALIMUL COPIILOR
Zonă interactivă cu programe variate distractiv-educative pentru cei mai mici dintre vizitatori dar și pentru părinţii acestora, și din care nu vor lipsi zona de arte și meșteșuguri, castelul gonflabil, face-painting, vata de zahăr!

  • Micii maeștri bucătari – atelier de bucătărie cu cei mici (12:00, 18:00)
  • Basme evreiești (11:00, 14:00, 17:00)
  • Teatrul celor mici – spectacol interactiv cu forme, culori si texturi, „Culorile orașului meu” (18:00)

 

EXPOZIȚIA TEMPLE ȘI SINAGOGI DIN ROMÂNIA

Expoziția Temple și Sinagogi din România vă prezintă o privire actuală asupra celor mai frumoase sinagogi din România, comori arhitecturale care fac parte din patrimoniul cultural al României.

 

EXPO IERUSALIM
Expoziția „Ieursalimul ieri și astăzi” vă va oferi ocazia să simțiți lumina caldă și aurie a străzilor vechi și noi, să admirați istoria, să ascultați muzică, să citiți sau să simțiți aromele plăcute ale mirodeniilor din Mahane Yehuda, să cunoașteți arta, politica, știința și sistemul educațional. Ierusalim – orașul ce se află la răscrucea a trei mari religii ale lumii – iudaismul, creştinismul şi islamismul – și a cărui istorie ne trimite cu mai bine de 3000 de ani în urmă.

MUZICĂ ȘI DANS
Scena festivalului vă așteaptă cu programe artistice tradiționale evreiești din România și Israel precum și invitați surpriză (orele de desfășurare sunt aproximative și sunt actualizate permanent):

  • Maia MORGENSTERN alături de Trupa de Dansuri Israeliene „HORA” si Bucharest Klezmer Band (10:00)
  • Muzică tradițională evreiască cu BUCHAREST KLEZMER BAND (10:00, 18:30)
  • Trupa de dansuri israeliene „HORA”; Endy GLIKMAN (semi-finalist X Factor); Corul Evreiesc de Copii al Centrului Comunitar Evreiesc București (11:00)
  • Aerodance (11:30)
  • Selecțiuni din spectacolul „Mazl Tov… And Justice For All!”, Teatrul Evreiesc de Stat, regia Andrei Munteanu (12:00)
  • Muzică sinagogală cu Emanuel PUSZTAI și Iosif ADLER, cantori ai Templului Coral București (13:30)
  • Pareia Pilisterlu – ansamblul de dansuri al Societății Culturale Aromâne (14:30)
  • Trupa de dansuri israeliene „HORA”; Aerobic Dance (16:00)
  • Recital muzical evreiesc cu cantorul Baruch FINKELSTEIN (Sankt Petersburg, Rusia) (17:00)
  • Bucharest Klezmer Band, Corul „Hazamir” al Comunității Evreilor București și al Centrului Comunitar Evreiesc București, Corul Evreiesc de Copii al Centrului Comunitar Evreiesc București (18:00)
  • Recital extraordinar VUNK (19:30)

ROMÂNIA 100
În anul centenarului, află despre evrei faimoși originari din România dar și despre contribuția organizației American Jewish Joint Distribution Committee, partenerul nostru, în cei peste 100 de ani de activitate în România.

„TISHREI” – LUNA EBRAICĂ A SĂRBĂTORILOR
Tishrei este acea lună din calendarul iudaic cu adânci semnificaţii spirituale şi luna care ne aduce laolaltă cel mai mare număr de sărbători evreieşti. Tishrei este momentul în care păşim cu dreptul în noul an evreiesc şi ne reînnoim ataşamentul faţă de iudaism. Află despre sărbătorile și tradițiile evreiești ale lunii Tishrei și trăiește un moment în spiritul acestora!

SUVENIRURI DIN IERUSALIM
Mii de suveniruri – căni, tricouri, magneți pentru frigider, bijuterii, jucării, hamsa (mica mânuță ce se spune că atrage energiile pozitive), kipa (acoperitoare pentru cap purtată de bărbați evrei), mezuza (binecuvântarea tradițională a casei, montată pe tocul ușii) etc. – pentru ca tu să poți lua acasă o părticică din Ierusalim!

PAUZA DE CARTE

Edituri de prestigiu din România: Humanitas, Humanitas Fiction, Nemira, Polirom, sponsori ai Festivalului, oferă posibilitatea lecturării în ştand a unor valoroase cărţi din literatura contemporană israeliană, traduse în limba română.

ATMOSFERĂ ȘI ATRACȚII DE FESTIVAL
Veselie și oameni frumoși. Oprește-te si la standurile în care îți poți scrie numele în limba ebraică, la roata norocului, la panoul special unde te poți fotografia chiar în Ierusalim, la standul Ambasadei Statului Israel în România care te va surprinde cu o mașinărie ce îți va îndeplini orice dorință, fă o vizită virtuală la Marea Moartă, decorează-ți corpul cu modele henna evreiești ori păstrează amintire portretul tău la minut. Poți răsfoi o carte în zona de relaxare în aer liber ori poți vizita standul editurii evreiești „Hasefer”, unde cu siguranță vei găsi titluri care să te intereseze.

JERUSALEM CINEMA
Dacă e duminică e zi de film! Poți alege din oferta Jerusalem Cinema:

  • 15:00 Jerusalem – 2013 – documentar – 45′ – (subtitrat în limba română)
  • 16:30 Rumenye, Rumenye – Căutându-l pe Schwartz – 2008, regia Radu Gabrea (în limba română)
  • 18:00 Israel în 60 de secunde
  • 18:00 Alex Holeh Ahava – 1980 – comedie cult a filmografiei israeliene – 88′ – (tradus în limba română)
  • 20:00 Și s-au dus ca vântul… – 2010, regia Radu Gabrea – 71′ (în limba română)
  • numeroase scurtmetraje

COLȚUL FAPTELOR BUNE (MITZVOT)
Conform tradiției, evreii au primit de la Dumnezeu, prin intermediul lui Moshe, pe muntele Sinai, alături de Tablele Legii cu Cele Zece Porunci și întreaga Tora, cu cele 613 Mitzvot(fapte bune). Acestea, pe lângă elementele de ritual religios, implică și numeroase valori morale și principii de etică precum Tzedaka (donații în scopuri caritabile), Lashon Hara (interdicția de a bârfi), Bikur Holim (vizitarea bolnavilor), având ca scop Tikun Olam (repararea lumii), considerând că faptele noastre bune pot influența pozitiv și viața celorlalți.

Vă invităm să vă alăturați campaniei noastre de a face mitzvot, aducând jucării, rechizite sau cărți pentru copiii care au început școala în această săptămână. Obiectele donate vor fi distribuite copiilor din medii defavorizate prin intermediul partenerului nostru Fundația Inovații Sociale Regina Maria.

Și nu uita: „shalom” înseamnă pace.

Ne vedem la festival!